Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a fost prezent, în Emiratele Arabe Unite, la ADIPEC, cel mai mare eveniment mondial din domeniul energiei.
Oficialul a transmis, prin intermediul unui mesaj postat pe pagina sa de Facebook, un mesaj prin care a prezentat activitatea sa în cadrul evenimentului.
El a discutat cu Sultan Ahmed Al Jaber, Ministrul Industriei și al Tehnologiilor Avansate din EAU și totodată Președinte-desemnat al COP 28, precum și cu Suhail Al Mazrouei, Ministrul Energiei și Infrastructurii din EAU.
„Am discutat despre pașii următori pentru accelerarea proiectelor comune și urmează câteva anunțuri excelente cu prilejul COP 28, început de decembrie. Avem aceeași viziune: în tranziția energetică, prioritare sunt menținerea unor prețuri accesibile pentru toți consumatorii și asigurarea securității energetice în orice situație. Aceasta se poate realiza doar lucrând integrat și folosind toate tehnologiile disponibile”, transmite Sebastian Burduja.
Burduja a discutat și cu directorul Agenției Internaționale pentru Energii Regenerabile (IRENA), despre tranziția către energia curată, verde, obținând sprijin din partea instituției internaționale în acest scop.
El a discutat și cu reprezentanți ai unor mari companii energetice din Emiratele Arabe Unite și Kazahstan despre investiții strategice în energia din România.
„La întâlnirea cu Francesco La Camera, Directorul General al Agenției Internaționale pentru Energii Regenerabile (IRENA), am discutat despre modalitățile prin care ne asigurăm că tranziția este echitabilă și sustenabilă din punct de vedere economic. Domnul La Camera a subliniat importanța modernizării nu doar a capacităților de generare, ci și a rețelelor de transmisie și transport. IRENA va sprijini România cu identificarea celor mai bune soluții pentru modernizarea sistemului energetic național.
După câteva interviuri cu agențiile de presă din Emiratele Arabe Unite și Kazahstan, am avut întâlniri cu directorii generali ai marilor companii emiriene MASDAR și TAQA. Am discutat despre pașii următori în realizarea unor investiții comune strategice în România în parcuri foto-voltaice și în linia de înaltă tensiune în curent continuu de la Marea Neagră până în vestul României. Nu au lipsit de pe agendă proiectele eolian offshore și investițiile pentru sectorul gazelor naturale.
În aceste zile am remarcat încrederea și importanța acordate României, pol de stabilitate și securitate energetică în regiune. Prin investiții deștepte vom accelera transformarea sistemului energetic național”, mai transmite Burduja.
Sursa foto: Facebook/Sebastian Burduja